STVV lijdt in Oostende eerste uitnederlaag onder Peter Maes

Tegen een sterk Oostende leed STVV zaterdag zijn eerste uitnederlaag onder Peter Maes. Geen reden tot paniek, maar wel een barslechte, generale repetitie voor de bekerclash van woensdag in Genk.

‘Je legt een bal ergens op een open plek midden in het bos. Eén persoon blijft bij de bal terwijl de anderen zich in het bos verstoppen. Als de balbewaker iemand herkent, moet die persoon bij de bal komen zitten. Hij kan verlost worden als iemand uit het bos de bal voor de neus van de bewaker zo ver mogelijk weg trapt.’

Zou dit een passage zijn uit de wedstrijdvoorbereiding van Peter Maes voor Oostende? Neen, natuurlijk niet. De ingekorte spelregels van ‘Potje Stamp’ herkent u vast nog van toen u jong was. Maar het had even goed de omschrijving kunnen zijn van STVV’s eerste helft aan de Kust. De bal weg rammen. Ver, verder, verst. Maar zonder nadenken, zonder overleg. Kom dan maar eens aan voetballen toe. Brüls en De Ridder werden niet gevonden, Lavalée en Caufriez zagen sterretjes op de flanken, Mboyo en Suzuki werkten zich te pletter, maar die noeste arbeid leverde niets op. De bezoekers konden hun ex-doelman Hubert niet één keer in verlegenheid brengen.

Gueye scoort

Oostende voetbalde kwieker, sneller en met meer duelkracht. Na een kwartier slalomde Sakala al rond Schmidt, maar de hoek was te scherp om de score te openen. Theathe kreeg vier minuten later een uitstekende kopkans, maar de ex-Genkie mikte via de grond over. Nog voor de rust raakte Oostende dan toch op voorsprong. De Ridder liep Bataille aan de zijlijn onnodig van zijn sokken, uit de voorzet kon Gueye – via tussenstations Tanghe en Bätzner – de 1-0 onder Schmidt schuiven.

Strafschoppen

Aan de Kust geen spoor van het efficiënte spel waar STVV de voorbije maanden terecht om bejubeld werd. De Kanaries zijn duidelijk geen zeemeeuwen. Peter Maes stuurde bij de rust bij. De licht geblesseerde Caufriez mocht binnen blijven, Jarne Steuckers, die vorige woensdag nog mooie dingen toonde in de bekermatch tegen Lokeren Temse, viel in.

Maar heel veel veranderde dat niet aan het spelbeeld. Oostende bleef vinniger en rustiger aan de bal. Bovendien schoten de bezoekers nog twee keer dom in de eigen voet. Eerst zorgde De Ridder met zijn tweede ongelukkige actie van de namiddag voor een strafschop, toen de Truiense aanvoerder een opwippertje van Sakala met de handen afstopte. Even later deed Pius hetzelfde bij een voorzet van Bataille. Twee keer ging de bal op de stip. Gueye en Sakala misten niet. 2-0 en 3-0, Keeper Hubert leed aan de overzijde kou. Pas in de 83ste minuut creëerde STVV zijn eerste, echte kans. Steuckers met een mooi steekpassje, nu moest Hubert plots wel aan de bak om Nazon van de 3-1 te houden. STVV kreeg zijn eerredder even later dan toch. Nazon zorgde voor de snelle dribbel en uitgekiende voorzet, Suzuki had maar binnen te tikken.

KRC Genk

Maar verder kwamen de Kanaries niet. STVV leed zaterdag zo zijn allereerste uitnederlaag onder Peter Maes. Het was al van 5 december geleden dat de Kanaries nog eens onderuit gingen op verplaatsing, toen tegen Club Brugge. Daarna werd drie keer de volle buit gepakt en één keer gelijkgespeeld. De uitschuiver aan de Kust is dus geen ramp en hoeft ook niet voor paniek te zorgen, maar woensdag in Genk zal STVV uit een ander vaatje moeten tappen .

KV OOSTENDE: Hubert, Capon, Tanghe, Theate, Bataille, Bätzner, D’Arpino, Hjulsager, D’Haese, Sakala, Gueye.STVV: Schmidt, Buatu, Teixeira, Pius, Caufriez, Durkin, De Ridder, Lavalée, Brüls, Mboyo, Suzuki.NIET GESPEELD: Steppe, Filippov, Janssens.VERVANGINGEN: 46’ Caufriez door Steuckers, 75’ Lavalée door Matsubara, 78’ Gueye door Kvasina, 78’ Sakala door Thiam, 78’ De Ridder door Konaté, 78’ Brüls door Nazon, 84’ Hjulsager door Vandendriessche, 84’ Bätzner door Marquet, ‘ D’Haese door Boonen.DOELPUNTEN: 38’ Gueye 1-0, 59’ Gueye 2-0, 73’ Sakala 3-0, ‘90 Suzuki 3-1.STRAFSCHOPPEN: 59’ Gueye 2-0, 73’ Sakala 3-0.GELE KAARTEN: Lavalée (fout).RODE KAARTEN: Geen.SCHEIDSRECHTER: Lotar D’Hondt (6).TOESCHOUWERS: Gesloten deuren.

Lees dit bericht en meer (Sport) nieuws op hbvl.be

Related posts