Waarom Lommel SK zaterdagavond forfait gaf in Seraing

Lommel SK is in de ban van corona. In samenspraak met eigenaar City Football Group (CFG) werd zaterdag beslist om forfait te geven voor het competitieduel tegen Seraing. “We moeten onze medewerkers en tegenstander beschermen”, aldus groen-wit. Reconstructie van een ongezien statement in het Belgisch voetbal.

VRIJDAG

11.00 uur

Vrijdagochtend zijn de aanwezigen op training op slechts drie handen te tellen. De gevolgen van de coronabesmettingen van woensdag, waarbij twee spelers en twee stafleden besmet raakten, worden zichtbaar. In totaal ontbreken er zo‘n 20-tal spelers. Zij zitten uit voorzorg in quarantaine na een hoogrisicocontact met minstens één van de besmette betrokkenen. Ook de volledige technische staf ontbreekt. Videoanalist Michael Loftman is zelf pas uit quarantaine en debuteert als veldtrainer.

13.00 uur

Alle spelers en stafleden melden zich op de Gestelsedijk voor een nieuwe coronatest. Deze test blijkt volgens onze informatie niet eens mee te tellen om de wedstrijd volgens het protocol van de Pro League te laten uitstellen. De resultaten worden zaterdagmiddag verwacht.

ZATERDAG

13.00 uur

De resultaten van de coronatest van vrijdag sijpelen binnen aan de Gestelsedijk. Conclusie: Lommel SK kampt met in totaal tien besmettingen waaronder drie spelers. Dat is vier te weinig om aanspraak te maken op een officieel uitstel.

15.00 uur

De technische staf en bestuur van Lommel SK, die met de handen in het haar zitten, plegen druk overleg met de eigenaars over het Kanaal. De enige vraag die op tafel ligt: spelen of niet? Lommel SK beschikt over 13 veldspelers die geen hoogrisicocontact hebben opgelopen. Van een normaal wedstrijdverloop had zaterdagavond nooit sprake kunnen zijn. De overige twintig spelers die uit voorzorg ook in quarantaine zitten, hadden volgens het protocol van de Pro League mogen spelen, maar dat is hoegenaamd geen optie voor CFG.

17.15 uur

De spelersbus staat vertrekkensklaar aan het Soevereinstadion, maar niemand van de fel ingekrompen selectie stapt voorlopig in. Enkele spelers rijden ook met eigen vervoer naar Seraing om de kans op nieuwe besmettingen te beperken. Met elf veldspelers en twee bankzitters een wedstrijd aanvatten, was vast een unicum in het Belgisch voetbal geweest.

17.30 uur

Witte rook. De selectie van Lommel SK wordt door de technische staf via een videogesprek ingelicht over het forfait. Enkele van hen waren zelfs al onderweg naar het Stade du Pairay en keren huiswaarts. Het trainingsprogramma wordt gestaakt en het Soevereinstadion wordt tot nader order voor iedereen verboden toegang.

19.11 uur

Lommel SK meldt dat het in samenspraak met CFG besloten heeft om forfait te geven. De Engelse grootmacht benadrukt dat gezondheid primeert boven alles. “Het doorgaan van de wedstrijd tegen Seraing had het risico op een voortzettende stijging van het aantal infecties vergroot”, klinkt het. “Het was van vitaal belang dat we alles zouden doen wat in ons vermogen ligt om onze spelers en staf, alsmede onze tegenstanders te beschermen.”

Wat zijn de gevolgen?

Er hangt Lommel SK nu een 5-0-forfaitnederlaag boven het hoofd en het zal moeten opdraaien voor de productiekosten van tv-rechtenhouder Eleven Sports. De Pro League moet zich uitspreken over eventueel andere sancties, maar daar ligt CFG niet van wakker. “Voetbal is een spel, maar met de gezondheid van mensen speel je niet”, luidt het in een communiqué.

Lees dit bericht en ander (sport) nieuws op hbvl.be

Related posts